Asverstrooiing met de ‘Dorus Rijkers’

As-verstrooiing met de Dorus Rijkers

Eenmaal komt de tijd dat we afscheid moeten nemen van een dierbare. Voor velen is een as-verstrooiing op het water een geruststellende en mooie gedachte. Een laatste rustplaats om voor altijd mee te deinen op de golven van de zee.

 

Afscheid nemen op het water

Wij bieden u een waardige en persoonlijke manier om afscheid te nemen van uw dierbare op het water.

Onze maritieme tradities tijdens de as-verstrooiing met de Dorus Rijkers maken uw afscheid tot een gedenkwaardig en onvergetelijk moment.

 

As-verstrooiing en ceremonie Dorus Rijkers

Voorafgaand aan de ceremonie ontvangen wij u in ‘t Schipperscafé van de Stichting Museumhaven Willemsoord op de voormalige Rijkswerf Willemsoord te Den Helder of direct aan boord van de Dorus Rijkers. Hier heeft u de mogelijkheid om koffie en thee te drinken. Aan u de keus of de as-verstrooiing plaatsvindt op het Marsdiep, het Molengat, het Schulpengat, de Waddenzee of de Noordzee.

Met de Nederlandse vlag halfstok en de rouwwimpel in de mast varen wij naar de door u opgegeven plek. Eenmaal aangekomen op locatie krijgt u alle tijd om een afscheidswoord uit te spreken. Met uw goedkeuring zal ons eigen gezelschap van de Dorus Rijkers ook een gedicht voordragen als laatste eer aan de overledene. Vervolgens kunt u met de strooikoker de as over het water uitstrooien. Als de as zich in een zout-urn bevindt, wordt deze met behulp van eerouwvlag in topn zwenkarm in het water neergelaten. Bloemen en kransen mogen ook te water worden gelegd. Na de as-verstrooiing varen wij drie rondjes om de uitstrooiingsplaats. Bij elke ronde volgt een korte stoot met de scheepshoorn. Wanneer wij de laatste rustplaats verlaten wordt met de scheepsfluit een laatste groet gebracht. De Nederlandse vlag wordt vol voor gehesen en de rouwvlag neergehaald.

 

Terugreis en afsluiting

Tijdens de reis is er aan boord gelegenheid tot het drinken van koffie en thee met een plakje cake. Bij de afsluiting van de ceremonie aan boord ontvangt u een zeekaart met de precieze locatie waar de ceremonie heeft plaatsgevonden. De gehele ceremonie, van vertrek tot terugkomst, duurt minimaal 3 uur.

 

Water rond Den Helder

Uw wens: door en met u

De hele ceremonie vindt plaats door en met u. Wij willen dat de dag verloopt zoals u of uw dierbare voor ogen had. Alles is bespreekbaar en van bovenstaande kunt u afwijken indien u dit wenst. Wij begrijpen dat u misschien foto’s wilt als aandenken aan het afscheid. Daarom kunnen wij, in overleg, foto’s maken tijdens de ceremonie. Deze ontvangt u ongeveer twee weken na de verstrooiing van de as.

 

Overige informatie

Alle boten hebben moderne navigatiemiddelen en alle mogelijke veiligheids- en reddingsmiddelen. Wij beschikken over apparatuur waarmee de as vlak boven het wateroppervlak wordt uitgestrooid.

De Dorus Rijkers biedt plaats voor 12 personen. Indien meer personen de ceremonie willen bijwonen, kan een tweede boot, de Zeemanspot worden ingezet. Ook deze biedt plaats aan maximaal 12 personen.

Na de uitvoering van de ceremonie bieden wij, indien gewenst, de mogelijkheid om naar Oudeschild op Texel te varen. Hier kunt u enige tijd doorbrengen en onder andere een bezoek brengen aan Museum Kaap Skil. Ook kunt u kiezen voor een bezoek aan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers of het Marinemuseum in Den Helder.

 

Tarieven

Het tarief voor de verzorging van de as-verstrooiing bedraagt € 475,00, uitgaande van het inzetten van 1 boot. Bij het inzetten van een tweede boot wordt vooraf overlegd over de eventuele extra kosten.

In deze prijs zijn koffie, thee en cake inbegrepen. Het eventueel bezoeken van vermelde musea is op eigen kosten.

Tijdens weekeinden geldt een toeslag van € 60,00. De tarieven zijn inclusief BTW.

 

Aanvragen asverstrooiing

Alle velden met een * moeten worden ingevuld.

Gegevens aanvrager
Voorletter(s) of voornaam en achternaam of naam organisatie
Straat en huisnummer
Betreft asverstrooiing van
Voorletter(s) en achternaam
:
Het maximum is 36.