In het nieuws

Evenementen

Datum: 

donderdag 26 maart 2015

Op donderdag 26 maart 2015 nam het Helders Historische Reddingboten Collectief met twee boten en een inpandige expositie deel aan de manifestatie ‘Carrières aan Zee’ die werd gehouden in één van de gebouwen van het historische complex Willemsoord in Den Helder. Iedereen die meer wilde weten over de mogelijkheden in de offshore, techniek en Koninklijke Marine, kon zich volop oriënteren op zijn of haar toekomst. Met de manifestatie richtten de organisatoren zich specifiek op de bovenbouw van het voortgezet onderwijs: HAVO, VWO, VMBO, MBO en HBO (laatste leerjaren). Ouders en andere belangstellenden waren hierbij ook van harte welkom.

Dodenherdenking Wormerveer 2015

Publicatiedatum: 

zondag 10 mei 2015

Helders Historische Reddingboten Collectief nam in Wormerveer deel aan de dodenherdenking op 4 mei en de viering van 70 jaar vrede op 5 mei

drie historische reddingboten varen achter elkaar Op uitnodiging van het Comité 4 en 5 mei van Wormerveer vertrokken de ‘Dorus Rijkers’, de ‘Javazee’ en ‘De Zeemanspot’ op 4 mei om 09.30 uur uit Den Helder naar Wormerveer. Om 15.30 uur meerden de boten af bij het monument voor de gevallenen 1940-1945 aan de Zaanbocht.

Vlagvertoon van Helders Historische Reddingboten Collectief in de Baai van Zaandam tijdens Sail 2015

Datum: 

woensdag 19 augustus 2015 t/m zondag 23 augustus 2015

Op uitnodiging van de Organisatie ‘Stad aan de Zaan’ heeft het HHRC deelgenomen aan het Sail-evenement. Als vervanger van de ‘Javazee’, die aanwezig was bij de Visserijdagen in Den Oever, werd de ‘Prins Hendrik’ ingezet.
Aan het eind van de middag van 19 augustus passeerden de boten de Wilhelminasluis in Zaandam en meerden zij af bij het Zaantheater. De mogelijkheid om de reis van Den Helder naar Zaandam mee te maken, werd door enkelen gebruik gemaakt.

De Dorus Rijkers afgebeeld op luciferdoosjes

Het ontwerp van het merk met een afbeelding van een reddingsboot stamt eigenlijk al van 1887 onder de naam “Life Boat”. Het werd in dat jaar op 21 maart gedeponeerd door de firma James Barringer Jnr. in Groot-Brittannië In Nederland werd het ook gedeponeerd door de N.V. Rotterdamsche Goederenhandel te Amsterdam op 21 juni 1930 en op 14 augustus 1931 en op 5 juni 1935 nog een keer door de N.V. Handelsmaatschappij S. Gokkes Jr. te ’s Gravenhage als Dorus Rijkers. De lucifers kwamen uit Rusland.

Reddingsboot 'Dorus Rijkers' gered

Publicatiedatum: 

dinsdag 8 september 2009

Met de overdracht van een prachtig schaalmodel is een begin gemaakt met de restauratie van de echte, in 1923 gebouwde motorreddingboot Dorus Rijkers. Dit restauratieproject beslaat een periode van vijf jaar en wordt in Museumhaven Willemsoord uitgevoerd. Het schaalmodel is vervaardigd door de op Texel woonachtige Jacob Hoogerheide.

De Dorus Rijkers opnieuw te water

Publicatiedatum: 

woensdag 18 augustus 2010

Onder het toeziend oog van een groot aantal belangstellenden heeft burgemeester Koen Schuiling van Den Helder op donderdag 18 augustus de museale motorreddingboot Dorus Rijkers officieel te water gelaten. Dit gebeurde nadat op de helling bij Scheepswerf Visser de eerste restauratiefase van deze befaamde reddingboot was afgerond.

Pagina's